tisdag 15 maj 2012

Vem stjäl Pride i Uppsala? (uppdaterad)

Uppsala pride har fått rättmätig kritik på sistone för sin uppenbara politiska partiskhet och uteslutande av oliktänkande organisationer.
På hemsidan beskriver de sig som en socialistisk festival, styrd av en anonym arbetsgrupp, listar flera samarbetspartners och utesluter alla högerpartier och statliga organisationer och utmålar dessa som fascister!
Som socialist och hbtq-aktivist säger jag att det här inte okey nånstans. Detta är INTE varken socialistiskt ELLER hbtq! Både modern socialism och hbtq bygger på inkluderande tänkande och agerande och använder demokratiska metoder med möjlighet till insyn och påverkande, eller som nån sa :
- Alla ska med!
Jag VET att varken RFSL Uppsala eller någon av de organisationer som listas som "samarbetspartner" har gett sitt medgivande. Jag upprepar för klarhets skull : De har namngett organisationer som samarbetspartner utan att fråga! De ljuger!
För mig luktar detta Trotskism lång väg. Jag tror att detta är en kupp av något av de odemokratiska extremistorganisationerna som återigen försöker använda en utsatt grupp människor för sina egna syften. Jag tror mig veta vilken eftersom jag haft att göra med dem förut men inväntar bättre bevis. Jag väntar mig att inblandade organisationer tar avstånd från detta snarast och att vi alla bojkottar och visar vårt missnöje med denna gruppering.
- Alla ska med!

Uppdatering :
Facebook-sidan pågår flera diskussioner. Jag rekommenderar att du går ur gruppen så länge för att inte fler ska länkas till den. Klicka på det lilla "kugghjulet" uppe till höger bredvid "förstoringsglaset".
Av diskussionen på sidan framgår ganska tydligt att det är ett klasskamps-perspektiv som är viktigast av allt, viktigare än festivalens ursprungliga syfte, dess deltagare och mänskliga rättigheter. Detta är ett vanligt argument från en viss del av Trotskisterna, att allt är klasskamp och klasskamp är allt och klasskamp. Cirkelargument!
En snabb koll bland kopplingarna på de som argumenterar på sidan leder mig att misstänka att det är Rättvisepartiet Socialisterna som ligger bakom bl.a jag sett detta ske tidigare med bl.a Göteborgs Nätverk Mot Rasism som RS uteslöts ur 2011 med hänvisning till att Rättvisepartiet "profiterat på andras arrangemang" alltså ungefär vad vi ser ske i Uppsala just nu.
Ett klassiskt tecken brukar vara just att allt styrs av "ett löst sammanhållet nätverk" utan namngiven kontaktperson.
Facebook-sidan Uppsala Prides Samordningsgrupp tar inte heller emot kommentarer utan är uttryckligen till för"officiella meddelanden från Uppsala Prides Samordningsgrupp".
När det gäller Pride kan vi alla enas och samarbeta över partigränserna, därför länkar jag till Folkpartiet Uppsalas event Prideparad för alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar