söndag 26 juni 2011

Ang. Slavic Pride i Sankt Petersburg, Ryssland.


Hbt-rättigheter har gått starkt framåt i Sverige de senaste trettio åren, speciellt de senaste tio. Det är inte enbart pga av RFSL utan också en del av ett internationell skeende. Här i Göteborg vajar äntligen regnbågsflaggan från stadshuset under HBTQ-festivalen och i Stockholm myser näringslivet vid blotta tanken på "pink money". Därför är det för oss jättesvårt att tänka oss situationen för hbt-personer i Ryssland där Slavic Pride just gått av stapeln i St. Petersburg.
Under lördagen gick 20 modiga aktivister ut och trotsade demonstrationsförbudet från staden som tidigare i veckan gett tillstånd till en "anti-gay" demonstration. Fyra minuter senare var en misshandlad av en motdemonstrant och 14 av de 20 gripna av polisen, senare blev ytterligare en aktivist misshandlad av en polis inne på polisstationen.
Av Nikolai Alexeyev's twitter innifrån häktet framgår tydligt att detta är frågan om en politiskt motiverad arrestering som myndigheterna inte skäms för. Under kvällen som går ges de intagna aktivisterna ingen mat eller dryck utan påtryckningar utanifrån.

En polis meddelar dem att de egentligen tänkt släppa dem ganska snart men att de på order högre upp från någon i Moskva måste hålla dem över natten.

Natten spenderar aktivisterna i en cell på 4x2 meter. Det är varmt och kvavt och ingen får någon sömn, det är naturligtvis tanken att låta de lida så att de ska vara ur form för morgondagens förhandlingar.

Söndagen får de ingen mat och vid 9-tiden förs de en och en in bakom stängda dörrar till rättssalen. Förhandlingarna hemlighålls för både supportrar och journalister.

Vid 12-tiden ses en grupp milis-män gå in och tala med domaren bakom stängda dörrar utan att förklaring ges.

Vid 13-tiden har de flesta frigivits med böter mellan 500 till 1000 rubel och uppskjutna förhör till 6e, 11e och 18e juli.
Att homofobin lever kvar så här starkt och öppet i Ryssland beror på att Sovjet under Stalin införde hårda lagstiftningar mot de traditionella tecknen på moraliskt förfall; skillsmässa, abort och homosexualitet. Idag är det paradoxalt nog den rysk-ortodoxa kyrkan som driver på homofobin. Rysslands konstitution garanterar visserligen alla yttrandefrihet men vid såna här tillfällen struntar myndigheter i det och beröms då av presidenten. St. Petersburgs guvernör är också en kandidat till det ryska parlamentet.
Att mänskliga rättigheter åsidosätts av myndigheter i en modern stat borde oroa fler då det ofta är så som diktaturer börjar för att sätta exempel. Pastor Martin Niemöller (1892–1984) beskriver träffande inaktiviteten hos Tysklands intellektuella under nazist-eran;
First they came for the communists,
and I didn't speak out because I wasn't a communist.

Then they came for the trade unionists,
and I didn't speak out because I wasn't a trade unionist.

Then they came for the Jews,
and I didn't speak out because I wasn't a Jew.

Then they came for me
and there was no one left to speak out for me.
Homofobi är en del av fascismen, en ideologi baserad på den grundläggande tanken om att alla människor inte är lika mycket värda. I Sverige tänker vi ofta på den som rasism men varje gång som någon behandlas sämre pga sitt ursprung, utseende eller sociala situation är det fascismen som gör sig påmind, det är det ideologiska arvet från 1900-talet. Det måste vi motverka genom att varje dag bearbeta oss själva och vår omgivning och ställa upp för varandra utan egenintresse.

Några saker du kan göra;
Signera det öppna brevet till ryska myndigheter att sluta diskriminera hbt-personer.
Bli medlem i en hbt-organisation, exempelvis RFSL som just nu har en kampanj där du blir medlem för 100kr via sms
Sprid den här bloggen via twitter och facebook
Skriv till Rysslands ambassad i Stockholm och uttryck din förskräckelse; rusembassy@telia.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar