torsdag 25 november 2010

Göteborgs Alliansen attackerar Rödgröna med HBTQ-festivalen som slagträ.

Jonas Ransgård, gruppledare för moderaterna i Göteborg

Jonas Ransgård, gruppledare för moderaterna i Göteborg, går idag till angrepp mot de Rödgröna i Göteborg i en artikel i GP (del 1, sid 34 och 50). Kritiken handlar om ett extra tillskott till HBTQ-festivalen som godkänts av kommunledningen till nästa års festival. Det som gör det här så obehagligt för mig som hbt-person är att Ranegård på sid 34 i "Jämlikare än andra" antyder att detta skulle handla om en "obehaglig praxis" och att hbtq-festivalen och "många andra exempel" skulle få detta på oschyssta grunder pga "goda politiska kontakter". I praktiken innebär det här en informell anklagelse om jäv bland ledamöterna i Göteborgs kommunfullmäktige och en begäran att beslutet dras tillbaka.

HBTQ-festivalen växer i rasande takt (från 10.000 besökare till 60.000 på tre år) och är ett viktigt inslag i Göteborgs stadsbild och image både på hemmaplan och internationellt. Inte minst har festivalen skapat ett andningshål för mig som hbt-göteborgare och en politisk och kulturell arena som berikar hela regionen genom sitt bidrag till att förstärka mångfalden och desarmera fördomarna. Dessutom drivs festivalen med till större delen sponsorpengar och volontärer och drar in mycket pengar i form av ökad omsättning i StorGöteborg under festivaldagarna så den är väl värd den extra slanten.

Jag vill gärna veta varför Ransgård använder just HBTQ-festivalen som tillhygge istället för något av de "många andra exemplen" han påstår finns för som det står är detta en attack på Göteborgs hela hbt-aktivism från Queerinstitutet till RFSL och allt däremellan som på olika sätt samlar sig i HBTQ-Festivalen. Det är en attack på det som festivalen står för och bidrar till i Göteborg; Ett öppnare och friare klimat för Göteborgarna.

3 kommentarer:

 1. Hej!

  Vår kritik handlar inte om HBTQ-festivalen som företeelse. Jag förstår att den är viktig och är imponerad av antalet deltagare.

  Om du "gärna ville veta" varför vi kritiserat hanteringen beklagar jag att du inte hittat kontaktuppgifter till oss. Mig når du på jonas.ransgard@stadshuset.goteborg.se

  Vår kritik handlar om att alla föreningar i Göteborg bör behandlas likvärdigt. Staden ger bidrag till ca 1300 olika föreningar genom Idrotts- och föreningsnämnden, Sociala resursnämnden och Kulturnämnden. Här får föreningarna ansöka om bidrag, ange hur många medlemmar man har och i vilka åldrar, vad man ska ha pengarna till etc. Förvaltningarna gör sedan ett förslag till fördelning av bidragsmedlen som de politiska nämnderna tar ställning till.

  När föreningar istället får pengar direkt från Kommunstyrelsen utan att i förväg lämna in en ansökan som prövas på vanligt sätt är vi kritiska.
  Särskilt om det finns personkopplingar mellan kommunledningen och berörd förening.
  I denna kompletteringsbudget gällde det HBTQ-festivalen. Tidigare har det handlat om t ex GAIS Bandy, Teaterföreningen Aftonstjärnan, Kulturhuset Vingen och Kvinnohuset Agora. Hanteringen av dessa har vi också kritiserat då de varit aktuella - vill du har mer detaljer får du gärna höra av dig.

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Ledsen att jag inte svarat. Varit en hektisk vinter.
  Om du har några exempel och argument kan du ju presentera de här i kommentarerna.

  SvaraRadera
 3. Jonas Ransgård (M)14 februari 2011 12:45

  Hej igen!

  Tidigare exempel har varit t ex GAIS Bandy, Teaterföreningen Aftonstjärnan, Kulturhuset Vingen och Kvinnohuset Agora. Hanteringen av dessa har vi också kritiserat då de varit aktuella - vill du har mer detaljer får du gärna höra av dig.

  SvaraRadera