torsdag 21 oktober 2010

En liten reflektion om rasism ..


Eftersom jag är ganska involverad i antirasismen i Göteborg och nät-aktivistar mig hårt får jag ibland kommentarer från gamla vänner och bekanta som inte alltid håller med min ibland ganska progressiva syn på världen. Jag tänkte dela med mig av en ganska ensidig (jag är en tjötröv :-P ) mailväxling om det.
Läs gärna;
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/sv/wiki/Rasism
http://www.levandehistoria.se/rasism
http://www.centrummotrasism.nu/
Hej, Karl!
Att begränsa invandringen behöver inte betyda att man är rasist. Jag har jobbat inom äldrevården i många år och där sparas det in på både personal mat och inredning för att pengarna i landet inte räcker till.
Där bor människor som arbetat och slitit i hela itt liv och betalat skatt.
Hade jag fått bestämma hade vi stoppat invandringen helt i många år framåt. Inte pga rasism utan pga landets ekonomi. Vi måste börja värna om Sverige och våra egna.
Gå ut och se dej omkring så förstår du vad jag menar. Som sagt jag är inte rasist. Men tycker vi ska börja se om vårt land.
Varpå jag svarar ganska långrandigt ..
Hej, kära vän.
Jag vet hur du menar men den kalkylen går inte ihop. Det kostar mer att föda upp och utbilda en person till arbetsför ålder i Sverige än vad det kostar att anställa en vuxen invandrare, även om den personen behöver ett års utbildning för språk och annat (vilket de flesta inte behöver). Vår ekonomi går inte dåligt för att vi släpper in folk som vill arbeta utan för att de internationella banksystemen har spelat bort sina investeringar och tar ut det genom höjda räntor i centralbankerna vilket hämmar tillväxt och avkastning på gjorda investeringar.
Samtidigt kräver den ständigt ökande tillväxten att vi konsumerar mer varor och tjänster vilket leder till massor av onödiga tjänster och varor. De flesta varor vi köper idag tillverkas dessutom utanför europa, ex. Kina, vilket innebär att pengarna du tjänar och lägger på varor försvinner ut ur landet istället för att cirkulera i vårt eget system. Kinesiska arbetare betalar heller ingen skatt i Sverige så där har du minskade inkomster till staten vilket leder till nedskärningar inom offentlig sektor.

Att vara rasist är inte något vi definerar oss som men att använda begreppet "invandrare" som en homogen grupp och sedan skylla våra problem på den gruppen är rasistiskt. Till exempel kan nämnas att av de där 100-150.000 invandrarna som kommer hit varje år bara 10% flyktingar, omkring 50% är arbetskraftsinvandring (som betalar skatt och sociala avgifter till systemet) och ca.40% är återvändande svenskar som arbetat eller studerat utomlands i 3-5 år.
De flesta av de här "invandrarna" återvänder dessutom till sina hemländer inom tio år utan att använda välfärdssystemet eller den pension de betalat för. Vi har tvärtom inte råd att stoppa invandringen. Invandring är i praktiken tunnor med pengar som rullar in över våra gränser och vårt svar är att sätta de tunnorna i läger i fyra år och sen skicka hem dem till stora kostnader.

Hoppas du inte tycker att jag är för jobbig som fortsätter prata om det här, det är en stark hjärtefråga för mig med massor av inblandning av mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar som ju är sånt jag älskar ♥ ^_^

Invandrare kommer hit och tar våra jobb är en fin gammal slagdänga. bakom den finns att invandrade arbetare ofta får lägre löner vilket konkurrerar med våra inhemska arbetare som dig och mig. En lösning kan ju naturligtvis vara att stoppa invandringen men eftersom en stor del av de arbetarna kommer ifrån andra EU-länder går det emot den fria rörligheten.
Ett bättre sätt vore att bilda en fackförening för dessa arbetare och se till att de får anställning på samma villkor som vi andra, dvs samma löner och förmåner vilket skulle ta bort den konkurrensen men samtidigt låta personer från andra länder fortsätta att göra skitjobben som städning, sopsortering, taxi, snabbmat och byggjobb och nattöppna butiker där vi "svenskar" ändå inte vill jobba (det är få som söker de jobben).
Detta skulle generera ökade skatteinkomster till välfärdssystemen samtidigt som det fyller en viktig funktion i infrastrukturen och minskar behovet av understöd till andra länder. Det är egentligen så det fungerar idag ändå.

Ex. så är Sveriges bistånd idag 30 miljarder kronor/år men invandrare skickar 70 mijlarder kronor/år till sina hemländer. De 70Miljd. går till släktingar och organisationer som bygger infrastruktur i sina hemländer i stor skala. De 30miljd. av våra skattepengar som staten skickar går direkt till regeringar som oftast använder de till att köpa vapen och soldater för att förtrycka sina medborgare med.

Rasism, eller främlingsfientlighet, är mycket mer subtilt än att vi går omkring och medvetet tycker en massa saker. Det handlar snarare om undermedvetna impulser baserade på en inlärd, oftast felaktig, norm. Vi lär oss och förstärker den normen genom att dela med oss av våra värderingar genom samtal, våra handlingar och kulturyttringar. Undermedvetet tar vi sedan till oss av varandra eftersom en del av vår hjärna vill att vi ska passa in i sammanhanget och inte sticka ut. Det är en normal, social "överlevnadsstrategi". Men den blir lite skev i ett samhälle större än bysamhället där "utlänningar" en gång i tiden faktiskt var människor från ett annat län. Inte heller jag är fri från de här tankarna och måste jobba medvetet med att motarbeta de i mig själv.

Just frasen "Jag är inte/har inget emot "folkgrupp X" men (nånting som missgynnar folkgrupp X och gynnar folkgrupp Y).
Jämför ex. homofobi. Kristdemokraterna säger ofta saker som
-Vi har inget mot homosexuella men man måste väl kunna kritisera homosexualitet utan att bli kallad homofob?
-Jag har inget emot homosexuella men vi måste ju tänka på barnen, de kommer ju bli mobbade.
Ofta dyker den kommentaren upp i samband med att någon inte vill att att homosexuella ska få gifta sig med varandra eller adoptera barn.

Din version var alltså
-Jag är inte rasist men man måste ju få kritisera invandringen.
- Jag är inte rasist men tycker vi ska börja se om vårt land.
Det är klart att vi måste kunna kritisera invandringen och invandringspolitiken och naturligtvis ska vi se om vårt land. Det är när vi gör det på ett sätt som förtrycker och utmålar vissa grupper som problemgrupper som vi skyller ifrån oss och eftersom de grupperna i stort sett alltid är osvenska, utomstående och främlingar så har vi redan för vårt inre separerat oss från dem.

I Sverige har vi sedan länge en stabil grupp av "Svenska medborgare med invandrad bakgrund" (alltså även andra och tredje generationen till faktiska invandrare) på 10-20%. Det innebär trots allt att vi "etno-svenskar" utgör 80-90% av befolkningen. Dessutom upptas ALLA högre befattningar och maktpositioner av "etno-svenskar". Jag tycker att det är väldigt svårt att då lägga ansvaret för några som helst problem innanför våra nationsgränser på någon annan grupp än just vi "etno-svenskar".

1 kommentar:

  1. brabra. vi-och-de-tänkandet är som sagt inte den bästa idén

    SvaraRadera