lördag 24 juli 2010

Liberalismen och människors möjlighet att välja relationsform själva

För snart fyra år sedan röstade vi in en alliansregering (tekniskt sett en koalitionsregering) vars partier ofta bekänner sig till liberalismen som samhällsåskådning och politisk ideologi med individens frihet som grundläggande värde. Lite generellt ser det ut såhär med ideologin;
Moderata samlingspartiet - konservativ liberalism
Centerpartiet & Folkpartiet - socialliberalism (avstickare från konservativ liberalism)
Kristdemokraterna - sk. neo-liberalism (avstickare från konservativ liberalism)
Se gärna http://www.liberalismen.com/index.shtml eller https://secure.wikimedia.org/wikipedia/sv/wiki/Liberalism

Det här med individens frihet att välja själv låter ju som om att det konservativa tvåsamhetsfrämjandet vore något man vill göra något åt men istället har just de här fyra partierna tagit en starkt konservativ ställning i de flesta lägen. Som exempel har man inte ställt upp för den samkönade äktenskaplagstiftningen någonsin, detsamma med adoptionslagen m.m för hbt-personer. Det jag ser med ändringen av äktenskapslagstiftningen är att det politiska motståndet mot hbt börjat släppa på allvar och därför tror jag att det är just den juridiska vägen vi måste gå med poly för att få till en öppnare syn i samhället.
Eftersom just högerpartier de senaste åren svängt kraftigt uppåt i Europa måste vi också börja möta och analysera specifikt den ideologin redan nu.

ps.jag har inte glömt hur vänsterblocket agerat heller men just detta gälller liberalismen som ideologi i svensk politik :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar