onsdag 3 februari 2010

Brottsutredningar

Ser en artikel på polisen.se om brottsutredningar, här kan du läsa om de olika stegen i en brottsutredning, vilka som deltar och om vad en förundersökning är. Eller? Snarare handlar det väl om hur en brottsutredning är "tänkt att gå till" för min erfarenhet om hur en vanlig brottsutredning går till är väldigt olikt den modellen.

Så går en brottsutredning till
När polis eller åklagare får veta att ett brott inträffat måste det utredas. Undantaget är om det saknas spaningsuppslag, det vill säga saknas vittnesuppgifter, spår eller någon misstänkt. Då kan polisen inte göra någon utredning.
Oftast stannar utredningen här, beskedet "förundersökning nedlagd då uppgifter saknas" är standard. Eventuellt kan du bli kallad för att lämna dina uppgifter, har du blivit våldtagen kommer du antagligen att få ingående frågor om dina underkläder och intima vanor så ha gärna någon med som moraliskt stöd exempelvis någon från kvinnojouren eller en kurator.

Inleder förundersökning
Om polisen bestämmer sig för att göra en utredning försöker polisen ta reda på vem som kan misstänkas och om bevisningen räcker för att väcka åtal. Utredningen kallas för förundersökning och leds av en åklagare eller en polis. En förundersökning börjar oftast med att polisen förhör alla som kan lämna uppgifter om det misstänkta brottet. Brott som till exempel narkotikainnehav, brott mot knivlagen och snatteri utreder polisen direkt på plats.
Eftersom förundersökning egentligen aldrig inleds trots att det kan finnas gott om vittnesuppgifter, utförlig information om förövare och spår så har din anmälan redan avskrivits. Det vanliga är att förövaren meddelas om att anmälan är upprättad varpå inget vittne intervjuas, förövare ej kallas till förhör, spår ej följes upp etc. Jag antar att det innebär att polisen bestämde sig för att inte göra någon utredning.

Kriminaltekniker och spanare
Polisen kartlägger vad som hänt och vilka som kan ha varit inblandade. Polisen tar också ställning till eventuella uppgifter från rättsläkare och kriminaltekniker. Kanske kan teknisk bevisning i form av exempelvis DNA lösa brottet. Polisens spanare är också viktiga i en brottsutredning. Spanarna kan till exempel följa en misstänkt person på avstånd för att få fler uppslag i brottsutredningen.
Jag antar att kriminaltekniker och spanare är högt utbildade, kunniga och mycket kompetenta eftersom en del undersökningar faktiskt leder till fällande dom. Min personliga erfarenhet är dock begränsad till fumliga försök att beslagta datorutrustning vilket brukar sluta med några dvd-skivor och en bandspelare, en granne för många år sedan fick exempelvis sin dvd-spelare, en hög musik-CD och sin skärm beslagtagen i en razzia, vi kliade oss hårt i skallen efter det.

Husrannsakan och beslag
Om tillräckligt mycket tyder på att en särskild person kan misstänkas för brottet finns en skälig misstanke. Då får polisen rätt att göra exempelvis husrannsakan, kroppsvisitation eller ta beslag.
Detta brukar begränsa sig till riktigt grova brott som skattesmitning, fildelning eller mord. Har du blivit våldtagen eller rånad har din anmälan antagligen inte ens kommit förbi första steget.

Lämnar till åklagare
Om polisen får fram uppgifter som ytterligare stärker misstanken säger man att personen är misstänkt på sannolika skäl. En åklagare kan då, om brottet är tillräckligt grovt, begära hos tingsrätten att personen ska häktas. Finns sedan tillräckliga skäl för åtal avslutar polisen sin utredning och lämnar över den till åklagaren som tar fallet till domstolen.

Det här händer tydligen ibland .. sägs det i alla fall.

Expertutredare
Brottsutredare finns på flera nivåer hos Polisen, bland annat hos närpolisen, hos länskriminalpolisen och på Rikskriminalpolisen. Många olika kompentenser kan behövas för att utreda ett brott. På varje polismyndighet arbetar utredare på enheter eller rotlar där de har till uppgift att utreda en typ av brott, till exempel våldsbrott, brott mot barn eller IT-brott. Utredarna kan få förstärkning av experterna som arbetar på Rikskriminalpolisen. Där utreder polisen också grov, organiserad brottslighet. Rikskriminalpolisen deltar i gränsöverskridande brottsutredningar genom bland annat Europol och Interpol.
Dessa grupper utreder jätte-allvarliga brott i preventivt syfte. Du kommer troligen aldrig stöta på dem om du inte har oturen att bli anmäld för piratkopiering.

Jo då, jag tycker att Polisen gör nytta, det jag är kritisk till är att jag inte ser att spåren följs upp utan att brottsutredningar läggs ner på rutin och att prioriteringen bland brotten verkar lite konstig.

3 kommentarer:

 1. Jag förstår precis vad du menar, och jag håller med dig till fullo! Varför ha en polisstyrka som inte utreder de brott som begås. Allra helst ska de kunna förebygga dem innan de begås, men det är nog för mycket begärt..

  SvaraRadera
 2. Att koka kaffe och dåligt väder är är sådana faktorer som är i vägen för polisarbete. Vad sägs om att privatisera polisen? Man kan finasera polisen med statliga medel så som man gjort med vårdcentraler...

  SvaraRadera
 3. @Anonym
  Det var en osedvanligt korkad och fördomsfull kommentar. Hur skulle en ändrad finansiering ändra rättsväsendet? Skärpning!

  SvaraRadera