lördag 25 juli 2009

Mitt reformprogram. Är jag proggresiv och liberal än?


He he he .. skulle ju kunna vara elak och påstå att bägge allianserna har problem med nytänk och nya idéer men .. äh det påstår jag förresten. Här är mitt reformprogram för Sverige:

Kollektivtrafiken skall ses som all kollektivtrafik och vara skattefinansierad för Svenska medborgare. Lokaltrafiken görs biljettfri medans längre resor med tåg måste bokas med personnummer (så som redan görs, lösningen på svart biljettförsäljning till turister heter legitimation). Detta kommer ge ökad rörlighet inom landet med minskad stress, bättre klimat, snabbare persontransporter, och minskat underhåll till vägar med bättre varutransporter som följd.
Finansiering: höj skatten med omkring 100:-/person/år

Förstatliga vården och bort med patientavgifterna som egentligen mest skapar mer administrativt arbete för vårdplatser. Detta kommer ge bättre folkhälsa med minskad sjukskrivning genom mer homogen kvalité på vården och eliminera indrivningslavinen som idag hotar varje låginkomsttagare genom obetalda patient avgifter.
Finansiering: Använd de sparade pengarna från nästa förslag.

Ta bort bidragssystemet och inför medborgarlön, hemskt ord men en bra idé. Skrota barnbidrag, studiemedel, sjukpenning, bostadsbidrag, socialbidrag, kanske tom A-kassan och ge alla ca.8.000:- i månaden skattefritt. Detta är ändå vad som görs idag fast med väldigt mycket byråkratiskt tjafs som inte gynnar någon, speciellt inte de underbetalda och överarbetade socionomerna och handläggarna på försäkringskassan och socialtjänsten.
Finansiering: Ingen! Kommer snarare att spara pengar, omkring hälften av nuvarande kostnad för hela systemet.

5-timmars arbetsdag. Stressen är idag en folksjukdom och vi betalar högt genom skatter, avgifter, vår hälsa, kontakt med oss själva och våra nära och kära, inte minst genom kontakten med våra barn. mest utsatta är låginkomsttagare. De försök med 6-timmars arbetsvecka har gett ökad omsättning, produktivitet och leveranssäkerhet för företagen och dramatiskt minskad sjukskrivning och vårdbehov för de anställda.
Finansiering: Ingen, med föregående förslag kommer arbetsgivaren inte ens att behöva betala ut samma lön/person som tidigare utan kommer istället kunna öka personal med omkring en tredjedel om det skulle behövas.

Öppet informationssamhälle. Internet tillhör idag infrastrukturen och behöver fredas på samma sätt som vägar, bibliotek, sjukvård m.m. Alla ska har rätt till tillgång till internet.

Open Source programvara och operativsystem. Sluta inhandla kommersiell mjukvara och satsa på öppna alternativ. En viss extra kostnad för utbildning kommer till i initialskedet men sen betalar vi inga licensavgifter och är inte längre beroende av microsofts välvilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar