torsdag 19 februari 2009

Civilutskottets lagrådsremiss om Könsneutrala ÄktenskapJag kunde inte somna inatt så jag satte mig och läste protokollet från civilutskottets möte och blev väldigt upphetsad (jag vet, jag är konstig). Jag lade märke till några punkter som jag redan visste skulle vara där som att 1.1 §3 plötsligt tillkommer en text om att vigselförättaren inte är tvungen att viga folk som inte ansetts behövas tidigare.
Det som hetsar upp mig är dock tillägget;
1.5 Förslag till lag om ändring i förordningen 1931:429 om vissa
internationella rättsförhållanden rörande äktenskap, adoption och
förmynderskap
§23 Denna förordning gäller inte för äktenskap som ingås mellan två
kvinnor eller två män.
Detta innebär, så vitt jag förstår, att domar om äktenskap i utlandet inte gäller i sverige ingångna, samkönade äktenskap. Varför detta anses behövas nu när det inte behövdes för partnerskap förstår jag inte riktigt. Det ser ut som att utskottet vill förhindra problem med hindersprövning i utlandet när utländsk lagstiftning inte tillåter samkönade par att gifta sig.
-Skumt.
Men roligare är då Yvonne Anderssons (kd) reservation.
KD-ledamoten Yvonne Andersson anser att de tre övriga allianspartierna sviker den överenskommelse som regeringen har gjort om äktenskapspropositionen.
eftersom
De tre borgerliga partierna och oppositionen som är för könsneutrala äktenskap har kommit överens om ett gemensamt förslag.
Vad Andersson vill ha är en hearing och en remissrunda? Nej, vad KD vill ha är att dra ut på processen ytterligare för vad har lagändringar om könsneutralt äktenskap fått massor av? Hearing efter hearing och remissrunda efter remissrunda. Frågan har faktiskt stötts och blötts inom svensk politik sedan femtiotalet. Jag vågar säga att detta är den mest utredda, remitterade och, konsekvent, genomtänkta lagändringen i Svensk historia och om tjugo år kommer folk undra vad vi bråkade om egentligen och det är där som skon klämmer. Genom införande av könsneutralt äktenskap kommer annan läggning än heterosexuell att normliseras till samma nivå som heterosexuella nu åtnjuter. Dessvärre innebär detta att en stor grupp predikanter och andra som bygger sin identitet och framgång på idén att homosexualitet är den av människors synd som kommer dra på oss Guds vrede varpå hela världen går under.

Inget hindrar ju åndä Andersson (kd) :

Oseriös beredning av ny äktenskapslag
Självklart röstade jag nej och reserverade mig mot beslutet. Detta är av flera anledningar ett märkligt beslut.
För första gången i historien, så vitt jag har kunnat utröna, har en statsminister, när han inte förmått samla sin regering till ett förslag, överlämnat frågan till riksdagen för beredning och avgörande. Riksdag och regering har samma höga krav på seriös behandling av lagändringar. Men utskottet väljer att på kort tid stressa fram frågan utan någon som helst seriös beredning.
*med gnällig parodisk röst*
-Ynk och gnäll och ni måste ju förstå att det är vi heterosexuella kristna som är offren för nu får andra också gifta sig och hur ska det gå när barnen växer upp och priserna stiger? Detta är början till slutet, sanna mina ord, bara krig och elände och säg inte att jag inte varnat för det har jag och nu går allt åt helvete och folk bara knullar och bränner bilar överallt.
Äh, det är uppenbart att KD insett att slaget var förlorat för flera år sedan och tom själva är förvånade att de lyckats dra ut på processen. Numera uttalar de sig mest för historieböckerna i förhoppningen att nån ska tycka det var bra gjort. Vi andra kommer titta i de där historieböckerna och ta oss för pannan med samma min av skräckblandad misstro som när vi läser om slaveriet, förintelsen och riksdagens diskussioner på åttiotalet om att sätta alla homosexuella män i koncentrationsläger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar