tisdag 17 februari 2009

Censur, homofobi, fildelning, främlingsfientlighet, miljövård, sexism m.m - allt hör ihop.

Det är många frågor som berör mig och mer och mer får jag känslan av att det är en del av samma helhet. Det är vanligt att människor i min sits känner så, det har med självidentiteten att göra antar jag. Ändå känns det starkt att fördomar och dåliga argument är samma sak;
-Åsikter baserade på illa konstruerade ideologier.
Om jag börjar med att 12 kvinnor per år mördas av män de har en relation med och fortsätter med att var tionde kvinna våldtagits av en man, de flesta våldtäkter uppfattas inte som en våldtäkt eftersom de sker inom en relation. Sen tar vi och smäller till med det här exemplet från dagens skörd av artiklar som kittlat mig ..
Motstånd vardag för kvinnor som driver företag .. entreprenörerna upplever ofta ett motstånd från politiker, offentlig sektor och allmänhet, menar Jaana Kurvinen vid Umeå universitet.
.. och ..
Sju av tio kvinnor, 69 procent, kan tänka sig att äta mindre kött för att bromsa klimatförändringen. Bland männen är det bara 45 procent som kan tänka sig det. Kvinnor är också mer benägna att minska sitt eget bilåkande och åka mer kollektivt för att minska utsläppen av växthusgaser visar en ny undersökning från Naturvårdsverket.
– Trots att männens livsstil, med exempelvis mer bilkörning, är mer klimatpåverkande, är det fler kvinnor som känner ansvar för sin klimatpåverkan och är beredda att göra förändringar i sin vardag, säger Jessica Cederberg Wodmar, projektledare för klimatkommunikation på Naturvårdsverket. (FL-Net)
Varför är det just vi män som är oansvariga gentemot miljö och jämlikhet? Jag tänker osökt på min granne som har en Hummer stor som en lastbil med tillräckligt med krom för att förgifta Östersjön och alltid kör ensam.
Sen går jag vidare med att män också står för den största andelen alkoholister och missbrukare.
Äktenskapsfrågan kommer in för att demonstrera det sekteristiska tänkandet hos en minoritet ..
Partierna överens om samkönade äktenskap
De tre borgerliga partierna och oppositionen som är för könsneutrala äktenskap har kommit överens om ett gemensamt förslag.

KD-politiker anklagar regeringen för äktenskapssvek "De andra allianspartierna bryter vår överenskommelse"
Bara 17 procent av svenskarna tycker att religion spelar stor roll i deras liv. Därmed hamnar Sverige näst längst ner på listan över mest religiösa länder, enligt Gallups nya undersökning.
- Människor i länder som inte har den trygghet som ni tar för givet i Sverige hittar alternativ, säger Grace Davie, professor i sociologi vid University och Exeter.
Censur är en annan viktig fråga. Vilken information ska vi ha tillgång till? Här är några exempel ..
Nätbokhandlarna har ingen kontroll över utbudet. Men efter extern kritik har över trettio böcker skrivna av Förintelseförnekare och antisemiter tagits bort ur nätbokhandeln Bokus sortiment. Nu ska granskningen av titlarna ses över.
Ban on 'gay' book exposes Dubai's liberal pretensions

American TV station pulls homophobic infomercial after gay complaints
Nigeria tells UN that gays don't exist in their country
Egentligen handlar det om styrning av information. Om all information du har tillgång till säger en viss sak så stämmer det i dina ögon och du kommer att ifrågasätta och misskreditera den information som eventuellt motsäger den. På åttiotalet fick jag i svensk skolundervisning lära mig att i Sovjet trodde folk att Amerikanska kvinnor hade Coca Cola i brösten och att fästingar tyckte om fuktiga marker och satt i lärkträn och hoppade ner på en.
Styrning av information handlar också Pirate Bay-målet om ..
De har tjänat grova pengar och hjälpt andra att bryta mot upphovsrätten. Det är kammaråklagare Håkan Roswalls grund för själva åtalet. Trams, menar The Pirate Bays försvarare och underkänner åklagarens bevisning.
Skadeståndskrav på 117 miljoner kronor och kanske ett år i fängelse. Hur låter det?
- Äh, jag är mest trött på alltihop, suckar Fredrik Neij, en av grundarna till The Pirate Bay.
Pirate Bay rättegången: Dag två Åklagaren backar: Ändrar brottsrubriceringen.
Men verkligheten och framtiden är naturligtvis till 100 procent på nätpiraternas sida. Man kan inte dämma upp världens största flod med 100 tjocka advokater.
För mig som HBT-person har sekulariseringen, kampen mot homofobi och främlingsfientlighet, jämställdhet och fildelningens utbredning varit närmast avgörande för min överlevnad. Den snabba informationsspridningen ökar tillgängligheten och en informationssökning som för 15 år sedan hade tagit flera veckor och besök på åtskilliga bibliotek i västsverige är ersatt av google. Jag kan idag ladda hem och se filmer om människor som mig själv som jag tidigare bara kund hoppas fanns. Att en biograf skulle visa en film som All over the guy är fortfarande otänkbart liksom att kunna hyra den. Däremot är den och flera andra tillgängliga på olika torrentsiter, gör en Google-sökning på "LGBT movie torrent" och se själv. Hur många av de här filmerna hade du kunnat se för tio år sedan?
Samtidigt som det främst är män som slår och dödar kvinnor och HBT-personer är det också främst män som talar för att begränsa äktenskap, invandring, fildelning och öka avlyssningen. Varför? Jag tror att det i grunden handlar om en sjukdom i svensk kultur som ser till att hålla männen i ett järngrepp. Som man ska du vara stark, framgångsrik och en zombie. Inte konstigt att vi försöker hålla fast vid något alls, vi är inte flexibla nog att acceptera större förändringar i vår identitet. Jag tror inte att det är något genetiskt utan en taskig uppfostran, inte nödvändigtvis från våra föräldrar utan från vår populärkultur som gör rosa tyllkjolar och svarta leksakspistoler till vardagsmat för unga människor. Att bero på det, är det bara jag eller verkar varannan ung kvinna idag lida av långt framskriden anorexi?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar