torsdag 8 januari 2009

Hammarkulletorget och övervakningssamhället.

Brand uppstod i en lägenhet i ett hus på Hammarkulletorget i Göteborg vid halv sju i morse. Branden är nu släckt. Två personer har förts med lättare rökskador till sjukhus, enligt polisen. (TT)
När min nuvarande partner och jag träffades bodde hen på hammarkulletorget, under sex månader skedde 8 mord i lägenheterna där och vi anade att det fanns bordeller, odlades cannabis och skedde flyktingsmuggling och etter värre i området. Kameraövervakning skulle lösa sånt här men hur mycket har övervakningen egentligen löst? Det är länge sedan jag hörde om att något brott klarats upp med hjälp av ökad övervakning, istället läggs de flesta förundersökningar ner "i brist på bevis" eller klaras upp med gammalt hederligt polisarbete.
I England finns fler övervakningskameror än i något annat europeiskt land vilket inte haft någon nämnvärd påverkan på brottsfall. Miljarder pund har lagts på tekniken men kanske vore det bättre att satsa de pengarna på patrullerande poliser eller utredare för de brott som anmäls.
I Sverige kvittar det eftersom de kameror som sätts upp alltid är på fel plats. De sitter i centrala stan istället för laglösa ytterområden. Spårvagnarna här i Göteborg är fulla med eländena men så vitt jag vet har filmerna aldrig använts till att utreda biljettkontrollanternas misshandel av passagerare. Vi behöver inte fler kameror, vi behöver fler utredningar av anmälda brott som inte slutar med att det "inte finns bevis" för att det inte finns tid och personal att utreda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar