torsdag 6 november 2008

Jag är impad och besviken av Reinfeldt.


Det är väl ganska uppenbart att jag är väldigt mycket för en könsneutral äktenskapslagstiftning och nedan nyheter är naturligtvis väldigt glädjande för mig. Det är också därför jag väljer att länka till de artiklar jag kommenterar och kommenterar så olika källor därför att
Olikhet är något positivt som leder till bättre och mer genomtänkta lösningar
vilket dessa är ett utmärkt exempel på.
Bröllopsklockor redan i vår
Något överraskande meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt (m) under onsdagen att beslutet om könsneutralt äktenskap i sina väsentliga delar får övergå till riksdagen att besluta om. Enligt planen lägger regeringen först fram en grundproposition om äktenskap, vilken därefter genom följdmotioner i riksdagen kompletteras för att göra den nya äktenskapslagen könsneutral och göra det möjligt för samkönade par att gifta sig.
Den här lösningen med en äktenskapsproposition med följdmotioner är faktiskt ganska brilliant. Egentligen innebär den att frågan bollas till riksdagen utan att regeringen tappar ansiktet alltför mycket. Dock är det ännu ett i en lång rad av löftesbrott från Reinfeldt som lovat en prop i början av året och sedan i slutet av året och när den nu kommer är den inte om könsneutralt äktenskap så som det utlovats.
I skuggan av det amerikanska presidentvalet gick statsminister Fredrik Reinfeldt tidigare idag ut med ett viktigt besked. Det könsneutrala äktenskapet kan bli verklighet 1 maj 2009.
Notera "kan bli verkligehet". Inget är egentligen klart och inget är slutgiltigt. Vi vet egentligen inte ett skvatt utom att ordet äktenskap nämns i proppen vilket KD defenitivt kommer att lägga en motion eller yrkande om under processen.

Dragkamp om äktenskapslag
Oppositionen är skeptiskt till Reinfeldts lösning för hur det könsneutrala äktenskapet skall lösas.
Misslyckade för regeringen, säger de tre oppositionspartierna och uppmanar regeringen att rösta på deras gemensamma motion.
Detta innebär alltså att oppositionen kommer att fortsätta framföra sin motion som innehåller ett färdigt lagförslag. Tanken var ursprungligen att dra tillbaka den om regeringen kom med en prop om könsneutralt äktenskap, vilket den alltså inte gjort. Hur detta kommer att sluta vet ingen men jag rekommenderar meditation för att stävja risken för magsår.

Reinfeldt: "Redan i midsommar kan bröllopsklockorna ljuda"
Fredrik Reinfeldt meddelade i Lunchekot att Sverige får en könsneutral äktenskapslagstiftning den 1 maj 2009.
Detta efter att man nu valt att inte lägga fram ett gemensamt förslag från regeringen. "Ett utmärkt besked" säger riksdagsledamoten Olof Lavesson (m).
Jag har inte hittat ett citat från Reinfeldt där han säger att "Sverige får en könsneutral äktenskapslagstiftning den 1 maj 2009" men det är ju ett mycket lovande uttalande eftersom det faktiskt innehåller både ett påstående om sak och datum.

Göran Hägglund: Det är ett misslyckande
- Det är ett misslyckande. Jag beklagar att vi inte kunnat komma överens i sak. Det säger kd-ledaren Göran Hägglund, sedan partiet förlorat den interna kampen i alliansen om könsneutrala äktenskap.
Jag beklagar faktiskt också att Hägglund misslyckats. Med tanke på att KD gick in i allians-samarbetet med full insikt i de övriga partiernas avsikt i frågan kan man inte säga annat än att karln är en idiot som dessutom äventyrar regeringens makt genom sin motvalls attityd. Vilket parti vid sunt sinne vill samarbeta med KD i framtiden? De är faktiskt värre än miljöpartiet var när KD anklagade dem för att hota regeringsmakten under förra mandatperioden.

Bevara äktenskapet rasar mot Reinfeldt
Det är med stor sorg vi konstaterar att statsminister Fredrik Reinfeldt inte greppar Göran Hägglunds utsträckta hand och presenterar en lösning som hade kunnat accepteras av hela svenska folket.
Det säger Stefan Gustavsson, ordförande i aktionskommittén Bevara äktenskapet som kämpar emot ett införande av könsneutral äktenskapslagstiftning i Sverige.
Jag kan säga att det är med stor sorg jag konstaterar att KD, Bevara Äktenskapet och dess bakomvarande organisationer inte anser att alla människor borde ha lika rättigheter och inte greppat en enda utsträckt hand i HBT-frågor någonsin. Blähä! Det är inte det minsta synd om er.

Ledare: Reinfeldts hugg i ryggen
Statsminister Fredrik Reinfeldt har gjort en stor sak av att kunna ena och hålla ihop både landet och alliansregeringen. Men med beslutet om att köra över en betydande del av svenska folket angående könsneutrala äktenskap har han framträtt som den stora splittraren.
Reinfeldt har gjort precis det motsatta. Genom propositionen har han räddat enigheten inom regeringen och givit KD möjligheten att slippa medverka till ett könsneutralt äktenskap utan att spräcka regeringen. Som bonus ger han riksdagspartierna med opposition och allt makten att påverka utformningen av lagen in i minsta detalj. Personligen hade jag kört över KD för länge sedan och bett de dra åt helvete om de inte ville vara med, jävla utpressare som de är. All heder åt Reinfeldt och regeringssamarbetet. Ett mycket innovativt och demokratiskt beslut. Jag tar anteckningar för framtiden och önskar att jag tänkt på det först.

Inget regeringsförslag om homoäktenskap
Regeringsförslaget om könsneutrala äktenskap blir inte av. Anledningen är att kristdemokraterna vägrar att vika sig i frågan. Nu blir det istället riksdagen som får besluta om frågan.
Jepp, däri ligger min besvikelse. Jag hade faktiskt sett fram emot att regeringen lade en proposition och att KD var med på den.

Äktenskapsfrågan passas till riksdagen
Det blir inget regeringsförslag om en civilrättslig lagstiftning. Kristdemokraternas utsträckta hand får nobben och nu skickas frågan om könsneutrala äktenskap vidare till riksdagen.
- Sverige kan få könsneutrala äktenskap från 1 maj 2009, sa statsminister Fredrik Reinfeldt till Ekot.
Kristdemokraterna får nobben ja .. vistt .. så är det .. ingenting om KD's allmänna nobbande av ALLA utsträckta händer genom åren. -Buhu, uschj vad synd de e om oss. Inte det minsta.

Regeringen oenig om äktenskapsfrågan
- Tyvärr har kristdemokraternas försök att få alliansen att hitta en väg framåt i äktenskapsfrågan nått vägs ände, säger Göran Hägglund med anledning av att regeringen inte kommer att lägga någon proposition om könsneutrala äktenskap.
Tyvärr? Vadå "tyvärr"? Äntligen kan vi komma vidare över vägbulan och få lite utveckling i den här frågan. Om en fotbollstränare sa -Tyvärr har vår strategi för att vinna matchen inte gett önskat resultat eftersom ingen vill låta oss vinna och alla bara spelar mot oss hela tiden, skulle hen bli kallad för gnällspik. Bit ihop och var glad för att vår stolta demokrati också kan leverera resultat vilket skett till er fördel de senaste 50 åren.

Stefan Gustavsson: ”En förlust för vårt land”
– Det är med stor sorg vi konstaterar att statsminister Fredrik Reinfeldt inte greppar Göran Hägglunds utsträckta hand och presenterar en lösning som hade kunnat accepteras av hela svenska folket, säger Stefan Gustavsson, ordförande för aktionskommittén Bevara Äktenskapet.
– Självklart är det också en besvikelse att kristdemokraterna, som fram tills nu har stått upp för äktenskapet, accepterar det här sättet att hantera frågan.
En förlust för ditt land kanske men för mitt Sverige, som är det bästa lilla avlånga land på kartan, är det en vinst (förvisso efter ganska många lotter).

Ringar som brast
Alliansringarna mellan regeringspartierna brast en aning i går. De höll inte för motsättningarna kring samkönade äktenskap.

Visst gör det ont när knoppar brista ;) Men tänk så skönt det kommer kännas när vi släpat er skrikande in i det nya millenniet. Personligen hade jag gärna tagit er i handen och lett er ömt men det var ingen som ville det.
Oppositionen: Skam och misslyckande
"Det är en skam att regeringen låter ett tre-procents-parti hindra så viktig lagstiftning. Nu har riksdagen fått frågan och vi i oppositionen har redan ett färdigt förslag. Vi bjuder gärna in moderaterna, centerpartiet och folkpartiet att tillsammans med oss lagstifta", skriver socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin i pressmeddelandet.
Det är det faktiskt. Det var en skam när moderater och sossar röstade ner förslaget tillsammans förra gången också.

Jag misstänker att KD inte ger upp så lätt utan kommer att bekämpa motionerna så gott de kan från riksdagen, gissningsvis hjälpta av en del politiker på både alliansens och oppositionens sida. Förhoppningsvis kommer en eller två ledamöter från KD att sluta upp bakom några av motionerna också, ett testamente till vår stora demokrati. Tyvärr kommer väl partipiskan att vina även denna gång. Rättning i ledet!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar