fredag 14 november 2008

Det var oansvarigt av Hägglund att riskera att kasta Sverige in i en regeringskris över äktenskapet.


Göran Hägglund: Det är påfallande många som vill stå på vår sida

Det var oansvarigt av Hägglund att riskera att kasta Sverige in i en regeringskris över äktenskapet. Detta är bara ytterligare ett exempel på att KD inte hör hemma i regeringen. Kan inte Miljöpartiet erbjuda alliansen sitt samarbete under resterande mandatperiod så att vi slipper de här utpressarna?

2 kommentarer:

 1. Hans kompromissalternativ hade hela svenska folket kunnat acceptera. Men Fredrik Reinfeldt verkar inte ens ha övervägt den kompromissen. Hans agerande visar på en oerhörd nonchalans och bristande lyhördhet för både alliansbrodern Kd, landets kyrkor och samfund och en stor opinion hos folket.

  Regeringen har abdikerat i en mycket viktig fråga och sätter sitt hopp till de röd-gröna partierna. Vilken blir nästa fråga där Fredrik Reinfeldt struntar i Kd och väljer kohandel med oppositionen? Många väljare är nu också besvikna på att Kd ändå accepterar det här skandalösa agerandet.

  De skarpa reaktionerna i landet och på bloggar pekar klart åt det hållet: Nu måste Kd sluta mjäka och sätta hårt mot hårt mot sina alliansbröder. Den här frågan är av så central betydelse för både Kd och hela landet att partiet nu allvarligt bör ompröva sitt deltagande i alliansregeringen.

  Om regeringen skulle falla genom att kristdemokraterna tackar för sig och går, ja i så fall är det inte Kd:s fel. Orsaken är helt och hållet Reinfeldts brist på kompromissvilja och lyhördhet i en avgörande fråga för Kd liksom de kristna samfunden och stora delar av svenska folket.

  Ateisten Fredrik Reinfeldt räknar med att "kyrkklockorna ska ringa i midsommar" för enkönade par. Det förutsätter förstås att Svenska kyrkan ändrar sina regler för vigslar. För Dagens Nyheter uppgav han att kyrkorna ska och kommer att anpassa sig efter den nya lagstiftningen.

  Dessbättre utgår alla kyrkors teologi från att Gud har skapat oss till man och kvinna – till att i äktenskapet bli ett och få barn. Samma besked har den samlade kristenheten gett i remissvaren till regeringen i äktenskapsfrågan. Den teologin påverkas inte av ett riksdagsbeslut eller av en ateistisk statsminister.

  Bengt i huvudstaden

  SvaraRadera
 2. Hej, Bengt. Kul att du kommenterar.
  Jag tror inte att svenska folket hade accepterat Hägglunds kompromiss, bla hade jag inte gjort det, men den var också omöjlig eftersom den skulle satt begreppet äktenskap helt i händerna på religiösa samfund som inte ens kan enas mellan varandra alla gånger. Detta hade bla påverkat de internationella avtalet som ingåtts mellan Sverige och andra länder ang äktenskap. Jag tror att frågan egentligen är större än vad Hägglund inser.

  Regeringen tvingades i stort sett att lämna ifrån sig frågan till riksdagen då KD vägrade delta och därigenom kunde regeringen som koallition inte ta det ställningstagandet. Eftersom KD har 6,59% av rösterna i senaste valet och som enda riksdagsparti motsätter sig könsneutralt äktenskap kan de knappast hävda majoritet och spelade alltså ut sin roll som "regerings-knäckare", därigenom äventyrande Sveriges styre. de 365998 väljare som är besvikna kan knappast räknas som annat än en högljudd minoritet, som du påpekar så skulle de heller inte påverkas negativt av ett positivt beslut.
  http://www.val.se/val/val2006/slutlig/R/rike/roster.html

  Om regeringen faller för att KD lämnar samarbetet är det KDs fel. Det är också övriga alliansens fel eftersom de bildat regering i full vetskap om denna möjlighet.

  Ang Reinfeldts ateism så förstår jag det som att han privat är troende. Jag tror jag läst någonstans att han tom är konfirmerad.

  Kyrkor har naturligtvis ingen dispens från svensk lagstiftning även om de åtnjuter ett unikt skydd i grundlagen. Det återstår att se hur kyrkorna kommer att reagera, civil olydnad är ett alternativ om man vill ha diskrimineringsgrunderna prövade.

  Kyrkornas teologi utgår från tro. Denna tro är inte alltid verklighetsbaserad men det är inte heller meningen. Pga det stora antalet motsägande teologier är det omöjligt att ha en rättvis lagstiftning baserad på teologi. Att folk tycker och tror hur de vill är grunden för demokrati och våra friheter men ska inte misstas för ansvarsfrihet.

  Jag upprepar; Göran Hägglund och KD äventyrade regeringens makt genom sitt utspel under en mycket känslig period i Svensk historia, man gjorde så av ideologiska skäl. Detta äventyrade den svenska rättssäkerheten.

  SvaraRadera