onsdag 26 november 2008

Demokrati .. sanning och konsekvens

Idén med demokrati och mänskliga rättigheter är att va alla ska kunna söka lyckan efter egen förmåga och på våra egna villkor så långt som det är möjligt. I stort sett innebär detta system med frihet under ansvar att du får göra precis som du vill så länge det inte går ut över nån annan.
Homosexuell man utvisas till Afghanistan, det är inte första gången och knappast sista heller. I Afghanistan praktiseras religiöst siftade Sharia-lagar, i praktiken betyder utvisningsbeslutet att mannen redan är död. Inte ens en rättegång kommer att hållas utan det räcker med en uppretad mobb.
I den indiska delstaten Orissa har hinduextremister utfäst belöningar till dem som dödar kristna och förstör deras hem, uppger kristna biståndsarbetare. Demonstrationer hart genom förts bla här i Göteborg.
Samtidigt har staten Bujumbura, Afrika, beslutat att ta bort dödsstraffet och kriminalisera homosexualitet så de kommer i alla fall inte ha ihjäl oss.
Och polisen stoppade en hatattack mot kristna som gått in i Castro, San Fransisco.
Kina bannlyser Guns N' Roses nya album pga en text om Falun Gong.
Det är möjligt att köpa redaktionellt utrymme för kommersiella aktörer I den holländska gratistidningen Spits och redaktören hävdar att flera tidningar redan gör likadant. Det kan ju förklara varför dokusåpor ligger på löpsedlarna när IPRED gör stora mediaföretag till internationella låtsaspoliser.
Nationalsocialistisk front (kända för att ha stöttat Åke Green och attackerat RFSL-lokaler) heter numera Folkfronten. Samma folk, samma idéer men nytt namn. Jag undrar om detta genomfördes i enlighet med deras stadgar, det brukar ta ett årsmöte och ibland flera med stor majoritet för att genomföra en sådan förändring.
Polska katoliker hotar bojkotta Ikea pga att samkönade relationer porträtteras i den nya IKEA-katalogen.
Angående att KD blev överkört i regeringen, de kan då sälla sig till sensationslaget Rögle som åkte på sin hittills värsta överkörning i elitserien.
En sexigt smilande grabb är tydligen inte acceptabelt på västtrafiks vagnar här hemma i Göteborg. Jämför gärna bilden med de halvnakna kvinnokroppar med sängkammarögon vi ser överallt.

Vad jag vill säga är att "öga för öga, tand för tand" är inte en bra modell att tillämpa i dagens samhälle. Väldigt mycket baseras på våra egna åsikter och vår egen förmåga att ta till os den andres ståndpunkt. Vad som är ett vettigt straff och vad som är en bra påföljd är bara två sidor av ett åtminstone dedecahedronskt mynt i åtta dimensioner. Okej, det var lite långsökt. Men den psalmsjungande ungdomsgruppen i Castro hade sin fulla rätt att vara där de var och göra vad de gjorde, de som attackerade dem kränkte deras demokratiska rättigheter. På samma sätt kränks de mänskliga och demokratiska rättigheterna när protestanter, judar, katoliker, ortodixa mfl förföljs. Detsamma när homosexuella, bisexuella och transpersoner förföljs eller fråntas samma rättigheter som heterosexuella. Vi förföljer varandra av hat och okunskap och gör martyrer av varandra i en evig släktfejd som alltid kommer att kräva hämnd från någon sida. Resultatet är att vi för evigt är ojämlika tills vi som individer bestämmer oss för att sluta behandla andra människor som en uppsättning regler i vårt eget huvud och börjar respektera varandras olikheter och rättigheter som människor. Vad är resultat av att HBT-personer får samma rättigheter som alla andra? Kommer jorden gå under? Kommer färre barn att födas? Nej, den enda skillnaden kommer bli att HBT-personer kommer att gifta sig. Om den här ändringen inte genomförs i Svensk lagstiftning så kommer den istället att underminera den jämlika behandlingen av även andra minoriteter såsom judar, romer, örebroare och kristna. Vi har alla allt att vinna och allt att förlora.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar