söndag 12 oktober 2008

Möjligt att narkotikaklassa Spice?

SKL undersöker möjligheterna att narkotikaklassa Spice. Att statens kriminaltekniska laboratorium vill kriminalisera Spice, som saluförs som ett lagligt alternativ till cannabis, visar att det tydligen är en effektfull drog. Men, och här kommer mennet (som min gamle mentor Paul brukade säga), Spice är en blandning av lagliga örter som i sig inte är droger varav flera säljs som kryddor och tillochmed ingår i en del recept i kända kokböcker. Det handlar alltså om en annan problematik än den om Kodein som blir till morfin först i magsäcken.
En fråga är också den om legalisering av droger. Hoppa inte högt nu, jag är ingen drogromantiker utan tycker at alla droger är destruktiva, inklusive alkohol och tobak. Egentligen borde vi förbjuda eller kraftigare begränsa tillgången på de lagliga alternativen som redan orsakar mer skada. Ett par puffar spice kostar flera hundra och är egentligen ett ganska dyrt alternativ då en femma hasch brukar ligga på ungefär detsamma och vara åtskilligt mer lättillgängligt än alkohol, speciellt för minderåriga. En femma hasch för en icke beroende representerar två veckors high och får plats i en tändsticksask medans en back öl till ungefär samma pris bara räcker några dagar och, let's face it, inte är lika portabelt.
Här är min lösning på problemen.
Legalisera alla droger och beteckna dem som läkemedel. Alltså alla sinnesförändrande substancer är läkemedelsklassade. Sen slår vi ihop Apoteksbolaget och Systembolaget, ransonerar allt i lagom kvantiteter. Säg att du får köpa två flaskor vin eller en back öl eller en kvarting sprit per månad och fem gram cannabis av valfri sort per år. Allt utöver detta måste skrivas ut på recept av behörig läkare och skyddas då av merkostnadsskyddet.
Under denna reform skulle vi kunna kontrollera flödet mycket bättre och kunna införa en kvalitetskontroll av varorna som inte finns idag. Kvalitén på cannabis är mycket varierande i dagsläget och hur mycket skadliga ämnen den innehåller vet ingen egentligen eftersom kontroll saknas. Det skulle också fria upp resurser från polisen då narkotika spaningen skulle kunna läggas under livsmedelsverkets kontroll. Vi skulle också kunna bli av helt med smugglingen och den organiserade brottslighet som där följer.

5 kommentarer:

 1. Damn right! Lägg resurser på pedofiler istället för haschrökare.

  SvaraRadera
 2. Japp, att alkohol är lagligt men inte cannabis är mig en gåta då man helst röker hemma blir lugn och gör inget man ångrar.

  Men av sprit ut på stan kaxig, aggresiv och gör saker man ångrar, ibland utan att ens komma ihåg det.
  Märker inte polisen detta?? De borde vara tacksamma över detta fredliga folk, har aldrig hört talas om ett gäng flummare som löper amok och skadar andra, ngn annan som har sett det, bara undra....

  p.s. är över 40 och kännt "flummare" hela mitt vuxna liv. D.S

  SvaraRadera
 3. Drogpolitiken i Sverige och många andra länder är urusel. Håller med föregående talare, dock tror jag inte på ransoneringsförslag, sålänge man begränsar tillgången kommer det smugglas och brännas/odla hemma, men till synes och sist är en legalisering av lätta droger en bättre väg, finns flera positiva exempel för att nämna Holland, där de tunga drogmissbruket är betydligt lägre än i Sverige, hasch och andra lätta droger är ingen inkörsport till tyngre droger, dock tvingas ex hasch rökare att köpa sina droger av kanske suspekta snubbar som handskas med mkt tyngre droger, och där får man det stora sambandet.

  SvaraRadera
 4. JAZZ-REFEER

  Cannabis borde avkriminaliseras, PUNK SLUT.
  I Spanien är det tillåtet med 3 plantor per skalle! Bodde i Malaga och jobbade ett tag, oh boy va nice det var att komma hem efter en lång arbetsdag och dra några spliffar på balkongen med kärringen. På tal om SPICE- forskare har lokaliserat 2 olika kemiska cannabinoider i SPICE som extraherats fram för önskad styrka. Har själv teströkt SPICE serien och är mycket imponerad. Även om "högheten" känns kemisk så är den snarlik MJ. Men man kan ju ställa sig frågan varför man vill göra den olaglig! För att alla röker SPICE, I ALLA ÅLDERSGRUPPER!!! I år kommer Sveriges första stora SMOKEFEST 09 att äga rum, spice on! live long... haha-peace out suckers...

  SvaraRadera
 5. "En femma hasch för en icke beroende representerar två veckors high"....hahaha :p En femma brunt kör man slut på ett par dagar, händer även ibland att de går på en kväll :p Och "örterna" i spice ger inget rus överhuvudtaget, dom tillsätter syntetiska cannabinoider för att ge skiten effekt...och det e dom här syntetiska ämnena dom ska narkoika klassa. "fem gram cannabis av valfri sort per år" :P Är helt för att legalisera cannabis, å kontrolera försäljningen på det här sättet, men att begränsa till 5 gram per ÅR e helt orimligt...skulle inte minska den olagliga försäljningen lr smugglingen för fem öre :P

  SvaraRadera