tisdag 28 oktober 2008

Krona vs. Euron

Svenskarna är mer positiva till att byta kronan mot euron nu än vid folkomröstningen. 2003 höll 56 procent på kronan och 42 på euron. Nu är förhållandet 47 mot 42, enligt Sifo. Elva procent vet inte. (TT)

När det var folkomröstning sade dåvarande statrsminister nåt om att folk inte vet vad de röstar om. Vad jag minns diskuterade jag och mina vänner om huruvida ett fullt medlemskap i EMU är rätt för Sverige och om det var rätt tid att binda kronan vid Euron. De flesta av oss röstade nej eftersom vi var starkt misstänksamma mot ja-sidans engagemag. Några rösta ja, främst eftersom de ansåg att EMU behövde Sverige och att kronan skulle falla till förmån för Euron. I efterhand visade det sig att ja-sidan bland vännerna hade rätt medans alla kampanjerna hade fel.
Detta visar att vi visst visste vad vi röstade om och att om EU-omröstningen och EMU-omröstningen förts öppnare och ärligare med lika finansiering på bägge sidor skulle ja-sidan vunnit. Istället valde ledande politiker att missgynna nej-sidan och nedvärdera väljarna.

Lite mer tillit till demokratin, tack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar