onsdag 15 oktober 2008

Inte bedrägeri att skapa falska spelkonton

I målet är utrett att kvinnan olovligen påverkat resultatet av en automatisk informationsbehandling genom att registrera spelkonton med användande av andras personuppgifter. Kvinnan har därmed fått tillgång till så kallade bonuspengar som hon förbrukat på spel. Kvinnan kommer inte ihåg hur många spelkonton hon skapat; men uppger att det kan stämma att det är hon som skapat de 103 konton som åklagaren visat på.

Enligt Umeå tingsrätt råder det ingen tvekan om att kvinnan på detta sätt berett sig otillbörlig vinning. Men eftersom de aktuella spelbonusarna är fiktiva - "låtsaspengar" och saknar förmögenhetsvärde har hennes handlande inte inneburit skada för företaget. Åtalet för bedrägeri ogillas därför.

Vad problemet för företaget egentligen är är inte att hon spelat under falskt namn eller fuskat i spel utan att hon "påverkat resultatet av en automatisk informationsbehandling"". Vad innebär det egentligen? Vad är det som händer på en site när du registrerar dig och spelar? Är du ett forskningsobjekt eller samlar de in data om ditt beteende?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar